sfknorr


Idź do treści

Menu główne:


przepisy

Pizza

składniki:
zestaw Pizza Knorr
pieczarki
chuda szynka (w ilościach do smaku)
zielona papryka
zielone oliwki
starty ser mozzarella

przygotowanie
1.Wymieszaj ciasto Knorr Pizza z 125 ml ciepłej wody. Dodaj łyżkę stołową oleju i wyrób ciasto. Podsyp blat mąką jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk. Odstaw ciasto na 15 minut w ciepłe (ale nie gorące) miejsce do wyrośnięcia.
2.Wymieszaj dokładnie w naczyniu sos z zestawu z 7 łyżkami stołowymi ciepłej wody i pozostaw na 3 minuty.
3.Pokrój pieczarki w plastry, szynkę i paprykę na paski, a oliwki na małe połówki lub krążki.
4.Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 cm i grubości ok. 1 cm. Formuj ciasto rękoma lub za pomocą wałka i jeśli trzeba, podsyp ciasto odrobiną mąki. Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższony brzeg, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.
5.Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg pizzy. Rozłóż na sosie równomiernie pokrojone: szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Posyp pizzę startym serem.
6.Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
7.Piecz pizzę ok. 15 minut.

ŻUREK

składniki:
1 Bulion Cielęcy
* kość wieprzowa lub żeberka
* 1 butelka barszczu
* 2-3 liście laurowe
* grzybki suszone
* 1-2 cebule
* 2-3 ząbki czosnku
* masło
* ok. 1 łyżeczki cukru
* majeranek
* sól

przygotowanie:
Gotujemy wywar na kości (bez włoszczyzny) z liściem laurowym i suszonymi grzybkami. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i smażymy na maśle z odrobiną cukru (zabija zapach),tak żeby cebulka nam się nie przypaliła i nie zezłociła. Gdy grzybki będą już miękkie (z mięskiem) dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy - na małym ogniu. Następnie do wywaru dolewamy ok.0,5 l barszczu (uwaga żeby nie przekwasić,lepiej powoli dodawać zakwas), doprawiamy solą i majerankiem cały czas mieszając. Gdyby nasz barszcz był zbyt wodnisty, należy zagęścić mąką.

Rosół

składniki
1 Bulion Rosół z kury
1 kura
marchewka
pietruszka
ziele angielskie
2 listki laurowe
makaron

przygotowanie:
Kurczaka poporcjować, zalać wodą. To wszystko zagotować, dodać marchewkę i 2 listki laurowe, doprawić do smaku. Bulionem zalac makaron. Na końcu posypac zielona pietruszką

ZUREK W CHLEBIE

składniki:
Mini kostka Czosnek
4 małe chleby o średnicy około 12 cm,
• 1 marchewka
• 1 seler, • 1 cebula
• 500 ml zakwasu na żurek, • 1 białko
• 2 suszone podgrzybki, • 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego, • 2 łyżki śmietany
• 2 mini kostki czosnek, • 1 mini kostka majeranek
• sól

przygotowanie:
Warzywa obrać, ugotować.
Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.
Gotować jeszcze około 1 godzinę. Wywar przecedzić, dolać zakwas i mini kostki czosnek (zupa powinna być lekko zawiesista). Pod koniec dodać śmietanę i doprawić. Z chleba wydrążyć środek, od wewnątrz wysmarować białkiem.
Zapiekać w temperaturze 180oC przez 10 minut. Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.
Można do środka włożyć gotowaną białą kiełbasę.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego